Efektivní řízení zásob přináší firmám finanční úspory i konkurenční výhodu

Ve spleti obchodních operací stojí nákupní logistika a řízení skladových zásob v centru pozornosti. Vyladěný dodavatelský řetězec vám ušetří spoustu času i financí, a navíc zvyšuje konkurenceschopnost vaší firmy. Zjistěte, jaké jsou základní principy moderních logistických procesů a objevte praktické metody pro udržení optimální úrovně zásob.

Optimalizace skladových zásob pozitivně ovlivňuje všechny aspekty podnikání

Logistický řetězec je základní páteří každého trhu a obsahuje několik článků, od zdroje surovin, přes výrobu až po koncového spotřebitele. To je ovšem pouze jedna strana řetězce, konkrétně tok materiálů. Od spotřebitele totiž přichází poptávka. Ta se přes jednotlivé mezičlánky promítá do procesů až na úplný začátek celého řetězce (tok informací).

Zásobování je tedy velice dynamický obor a ovlivňuje všechny aspekty podnikání. Jak nadměrné, tak i nedostatečné zásoby s sebou přináší zbytečné režijní náklady i provozní problémy. Nadměrné zásoby vážou cenné zdroje a fyzický prostor a snižují flexibilitu firmy při uspokojování měnící se poptávky. Nadměrné zásoby je nutné – mnohdy velice nákladně – udržovat a mohou se i znehodnotit. Na druhé straně nedostatečné zásoby představují riziko zpoždění výroby a nedostatku zboží. To se negativně projeví na tržbách i reputaci a konkurenceschopnosti společnosti.

Jak tedy dosáhnout optimální úrovně zásob a zefektivnit logistické procesy? Odpověď nabízí metoda Just In Time. Poptávkou řízené zásobování neboli Just In Time.

Poptávkou řízené zásobování neboli Just In Time

Metoda Just In Time (JIT) vznikla s cílem maximalizovat efektivitu zásobování a flexibilitu výroby. Její podstata spočívá v pořizování zásob a materiálů podle aktuální potřeby, a to ve správném množství, na správné místo a ve správný čas. Nákup je tak sladěn s poptávkou v reálném čase, díky čemuž mohou podniky rychle a pružně reagovat na výkyvy trhu a požadavky zákazníků. Nemají naskladněné výrobky či materiály, po kterých aktuálně není poptávka, zároveň nedochází k prostojům ve výrobě z důvodu nedostatku vstupů.

Řízení zásob Just In Time zajišťuje kontinuitu a flexibilitu výroby, což jsou základní pilíře úspěchu v dynamickém obchodním prostředí.

S efektivním skladovým hospodářstvím vám pomůže digitalizace

V digitálním věku a s rostoucími nároky na rychlost a efektivitu si již pracovníci zásobování nevystačí s telefonem a tužkou. Technologické inovace pronikají i do světa logistiky a na trhu dnes existuje řada sofistikovaných logistických systémů, které pomáhají firmám automatizovat, zefektivňovat a zrychlovat logistické procesy i snižovat chybovost. Tyto softwary poskytují přehledy o stavu zásob, struktuře poptávky a výkonnosti dodavatelů v reálném čase a zajišťují rychlou a pružnou komunikaci mezi všemi zúčastněnými stranami.

  • V případě příchozí neboli inbound logistiky se stává prvořadým přesné a předvídavé poptávání dopravců. Při plánování dopravy vám pomůže dobře vybraný systém řízení přeprav (TMS).
  • Pokud jde o doručování hotových výrobků zákazníkům neboli outbound logistiku, základem je správné rezervování časových oken, díky kterému jsou výrobky odesílány efektivně a na místo určení dorazí včas.

Správnou součinnost mezi příchozí a odchozí logistikou v praxi vám poskytne logistická platforma Ringil.

Ringil: strategické řízení logistického řetězce od A do Z

Logistický systém Ringil je reakcí na nejmodernější trendy v logistice. Propracovaný ekosystém propojuje všechny články logistického řetězce v reálném čase a k analýzám a prognózám využívá sofistikované algoritmy. Všichni pracovníci tak mají k dispozici aktuální a relevantní informace, které jim pomáhají činit informovaná rozhodnutí, zefektivnit tok vstupů a maximalizovat produktivitu. Komplexní přístup k řízení skladových zásob zajišťuje stabilní dodávky zboží.

Výhody řízení zásobování s platformou Ringil

V Ringilu víme, že každý článek logistického řetězce i každá firma má jiné nároky, a proto si u nás vyberete pouze ten modul, který odpovídá vašim potřebám. Pro efektivní přijímání a zpracovávání avíz dodavatelů slouží modul AVIZACE.

Modul AVIZACE vám poskytne aktuální přehled o dostupnosti zboží od dodavatelů, a to včetně všech potřebných detailů a kontaktů. Díky integraci s TMS objednáte přepravu na pár kliků a máte hotovo. Nemusíte vyplňovat žádné zbytečné údaje a nad celým procesem máte kontrolu 24/7.

  1. Komunikace a výměna dat mezi jednotlivými články v reálném čase vám umožní pružně reagovat na změny v poptávce. Tím získáte náskok před konkurencí.
  2. Centralizovaný, moderní a komplexní systém zefektivňuje komunikaci mezi jednotlivými zaměstnanci i články, což vede ke zlepšení vztahů na pracovišti i s obchodními partnery.
  3. Optimální úroveň zásob „Just In Time“ řízená daty, algoritmy a prediktivními analýzami vám zajistí vyšší tržby (díky výrobní efektivitě a maximální produkci) a minimální skladovací a logistické náklady.
  4. Na konci celého řetězce pak stojí spokojený zákazník, který dostane objednané zboží včas.

Řiďte i vy inbound logistiku chytře. Přenechte starost o logistický management, optimalizaci skladových zásob a komunikaci s dodavateli inovativní platformě Ringil – největšímu systému pro kompletní řízení logistiky ve výrobních a prodejních firmách v České republice.

Často kladené otázky

Musím si pořídit všechny moduly?

V jakých jazycích Ringil funguje?

Jak Ringil pokrývá logistický proces?

Je v systému nějaký chat pro rychlou komunikaci?

Jak dlouho trvá implementace?

87 %

zákazníků nám řeklo: „Ringil mi výrazně pomáhá při každodenní práci.“

Na obsluhu logistického procesu jim teď stačí 20 % dřívější kapacity.

On-line řešení vaší logistiky

Rutinu nechte softwaru

AUTOMATIZACE A EFEKTIVITA

Většinu akcí provedete jediným kliknutím - ať už jde o odeslání poptávky na desítky dopravců, urgenci chybějících informací nebo změny v trase či obsahu přepravy. Často opakované rutinní úkoly nechte na automatizaci.

Inteligentní

REPORTY A DATOVÁ ANALÝZA

Ringil se jednoduše napojí na vaše ERP systémy a umožní přístup všem vašim zaměstnancům i partnerům - dopravcům a dodavatelům. Získáte tak jednotnou platformu pro komunikaci uživatelů i správu dat.

Nahrává spolupráci

INTEGRACE A PROPOJENÍ

Sledujte on-line své KPI prostřednictvím základního reportingu nebo si nechte vytvořit specifický pohled přesně dle svých potřeb. Získáte kvalitní a přesně cílený reporting.

Game changer

SKUTEČNĚ DIGITÁLNÍ

Opíráte se o silného digitálního partnera. Ringil plně zastoupí dosud fungující systém tužka-papír-excelová tabulka. Zaznamená přehledně cokoliv, co potřebujete, a to jak na straně vaší, tak i partnerů. Změny jsou viditelné ihned.

Infrastruktura bez starostí

PROVOZ V CLOUDU

Techniku řešíme my. Systém Ringil provozujeme na cloudové infrastruktuře od Googlu. Díky tomu je spolehlivý a dostupný kdykoliv. Vy si jej pronajímáte jako službu (SaaS). A nic neinstalujete.

Logistika S až XL

MODULARITA A CUSTOMIZACE

Každému padne jiná velikost. Proto je platforma Ringil modulární a vy si můžete z modulů vybrat. Využíváte pouze to, co potřebujete. Systém je maximálně jednoduchý a přehledný. Důležité číselníky nebo pole přizpůsobíme vašim potřebám.