Logistika v roce 2024: maximální efektivita, digitalizace i ekologie

Základem kvalitní logistiky bylo, je a bude zajištění plynulého toku zboží od dodavatelů k výrobcům a spotřebitelům, a to při co nejnižších nákladech. Nároky klientů a obchodních partnerů se ale zvyšují stejně rychle, jak rychle postupuje technologický pokrok. Zjistěte, jak i vy můžete udržet krok s dobou a efektivně řídit celý logistický řetězec.

Trendy v logistice pro rok 2024

Základní definicí logistiky je řízení, plánování a optimalizace toku zboží od dodavatelů až k odběratelům. V logistickém řetězci je tedy množství článků a logistické procesy jsou velmi dynamické. Pokud se mění struktura poptávky a nabídky, výrobní i vnitropodnikové procesy, legislativní požadavky i externí prostředí, musí se na tyto změny adaptovat i logistika.

Technologické revoluce, nejistá geopolitická situace, zvyšující se nároky klientů i tlak na udržitelnost. To je pouze část výzev, na které musí v dnešní době logistika reagovat. Firmy na trhu soutěží ve zkracování dodacích lhůt, snižování nákladů i zvyšování komfortu odběratelů. Jaké jsou hlavní pilíře konkurenceschopné logistiky v roce 2024?

Flexibilita logistického řetězce

Schopnost flexibilně reagovat na měnící se poptávku, ale také nabídku, vám zajistí výrobní kontinuitu a efektivitu i v turbulentních dobách. Optimalizací skladových zásob zabráníte vzniku skladových přebytků i nedostatku vstupů. Nadměrné skladové zásoby vážou zdroje a představují zbytečné režijní náklady. Nedostatečné zásoby zase ohrožují plynulost výroby a schopnost uspokojit poptávku.

Firmy by tak dnes měly být schopny plánovat logistiku Just In Time, tedy řídit procesy na základě poptávky, a také pracovat s predikcemi. Pouze tak zajistíte, že vždy uspokojíte poptávku na trhu, aniž byste museli vynakládat nadměrné zdroje.

Transparentnost a komunikace

S flexibilitou úzce souvisí i transparentní a efektivní komunikace mezi všemi články dodavatelsko-odběratelského řetězce. Pokud budou mít všechny zúčastněné strany vždy k dispozici přesné informace v reálném čase, můžou rychle přijímat informovaná rozhodnutí.

Všechny články logistického řetězce by měly mít přesná data o dostupnosti materiálů, zboží, stavu zásob a kapacitách přepravců. V době, kdy se v logistice hraje doslova o minuty, je nezbytné tato data sdílet digitálně.

Automatizace a digitalizace

Logistický řetězec má nespočet článků a mnohdy se na něm podílí až stovky zaměstnanců z desítek různých subjektů. Efektivní logistické procesy tedy musí probíhat centralizovaně. Logistické systémy, které hladce integrují procesy příchozí i odchozí logistiky a jsou pro všechny dostupné online, jsou klíčovou složkou úspěchu dodavatelského řetězce.

Zapomeňte na tužku, papír a telefon. Práci, kterou mohou dělat stroje, by měly dělat stroje – to je hlavní myšlenka Průmyslu 4.0. Automatizace šetří nejen čas a náklady, ale také snižuje chybovost.


Budoucnost logistiky je digitální

Efektivita a ekologie

Moderní logistika by měla být maximálně efektivní a udržitelná. Cílem je zkrátit dodací lhůty i přepravní trasy tak, aby se optimalizovaly stavy zásob a snížily náklady na dopravu. Tím šetříte nejen finance, ale také životní prostředí.

Trend udržitelnosti se promítá i do upřednostňování menších lokálních dodavatelů. Dodavatelská síť je tak v dnešní době početnější a logistika musí být schopna integrovat ještě více článků. I s tím vám pomůže digitalizace.

Buďte o krok napřed před konkurencí s propracovaným logistickým systémem

Se všemi výzvami logistiky v dnešním světě si hravě poradíte, pokud budete všechny procesy řídit pomocí propracovaného logistického systému. Logistický systém Ringil přesně odpovídá požadavkům dnešního trhu a byl vyvinut na základě mnohaletých zkušeností s procesy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích.

S Ringilem můžete jednoduše řídit příchozí i odchozí logistiku, sklad i přepravy. Veškerá komunikace mezi všemi články probíhá centralizovaně, a tak má každý zaměstnanec vždy k dispozici aktuální a přesné informace. Zásoby i přepravu objednáte na pár kliků a díky GPS můžete sledovat zásilky v reálném čase.

S Ringilem můžete řídit výrobní i distribuční logistiku ve firmách všech velikostí napříč obory. Ringil šetří všechny výrobní faktory – práci, skladový prostor i kapitál. Výsledkem je maximální úspora nákladů, prakticky nulová chybovost a spokojený zákazník, který své zboží dostane včas.

Ringil v praxi: úspora výrobních faktorů

Systém Ringil si hravě poradí i s těmi nejsložitějšími logistickými úkoly. Přitom je maximálně uživatelsky přívětivý a zvládne s ním pracovat opravdu každý. Jednoduše si zvolíte, které moduly odpovídají vašim potřebám, a během pár dní můžete řídit celou logistiku na pár kliků, odkudkoliv a kdykoliv. Pokud máte specifické požadavky, pomůžeme vám zmapovat vaše procesy a vytvoříme vám řešení na míru.

A jaké úspory vám Ringil přinese? V Notinu, jednom z největších českých e-shopů, jsme pomohli ušetřit 83 % času pro plánování přeprav. Funkce hromadného poptávání dopravců a optimalizace tras ušetřila 12 % přepravních nákladů. V absolutních číslech dosáhli v Notinu úsporu 168 000 Kč měsíčně a průměrný čas na odbavení přepravy klesnul ze 120 na pouhých 20 minut.

Vsaďte i vy na digitalizaci a řiďte logistiku s Ringilem. Kontaktujte nás a my vám rádi vybereme řešení na míru vašim potřebám.

Často kladené otázky

Musím si pořídit všechny moduly?

V jakých jazycích Ringil funguje?

Jak Ringil pokrývá logistický proces?

Je v systému nějaký chat pro rychlou komunikaci?

Jak dlouho trvá implementace?

87 %

zákazníků nám řeklo: „Ringil mi výrazně pomáhá při každodenní práci.“

Na obsluhu logistického procesu jim teď stačí 20 % dřívější kapacity.

On-line řešení vaší logistiky

Rutinu nechte softwaru

AUTOMATIZACE A EFEKTIVITA

Většinu akcí provedete jediným kliknutím - ať už jde o odeslání poptávky na desítky dopravců, urgenci chybějících informací nebo změny v trase či obsahu přepravy. Často opakované rutinní úkoly nechte na automatizaci.

Inteligentní

REPORTY A DATOVÁ ANALÝZA

Ringil se jednoduše napojí na vaše ERP systémy a umožní přístup všem vašim zaměstnancům i partnerům - dopravcům a dodavatelům. Získáte tak jednotnou platformu pro komunikaci uživatelů i správu dat.

Nahrává spolupráci

INTEGRACE A PROPOJENÍ

Sledujte on-line své KPI prostřednictvím základního reportingu nebo si nechte vytvořit specifický pohled přesně dle svých potřeb. Získáte kvalitní a přesně cílený reporting.

Game changer

SKUTEČNĚ DIGITÁLNÍ

Opíráte se o silného digitálního partnera. Ringil plně zastoupí dosud fungující systém tužka-papír-excelová tabulka. Zaznamená přehledně cokoliv, co potřebujete, a to jak na straně vaší, tak i partnerů. Změny jsou viditelné ihned.

Infrastruktura bez starostí

PROVOZ V CLOUDU

Techniku řešíme my. Systém Ringil provozujeme na cloudové infrastruktuře od Googlu. Díky tomu je spolehlivý a dostupný kdykoliv. Vy si jej pronajímáte jako službu (SaaS). A nic neinstalujete.

Logistika S až XL

MODULARITA A CUSTOMIZACE

Každému padne jiná velikost. Proto je platforma Ringil modulární a vy si můžete z modulů vybrat. Využíváte pouze to, co potřebujete. Systém je maximálně jednoduchý a přehledný. Důležité číselníky nebo pole přizpůsobíme vašim potřebám.