Efficient logistics? Only according to plan

Logistics is a field that involves many links. Suppliers, carriers, buyers, they are all part of the supply chain.

Právě pro velký počet zapojených partnerů se nedá efektivní logistika dělat intuitivně. Plánování nákladní dopravy je nutnost. Potřebujete sladit časové možnosti zúčastněných, vzít v úvahu kapacitu vozidel a jejich vytížení, aktuální dopravní situaci i charakter převáženého zboží. Kvalitní koordinace je naprostou nutností.

Základem úspěchu je mít jeden uzlový bod, chcete-li „centrální mozek lidstva,“ který má vždy aktuální informace ze všech článků supply chain.

Nikdo nemusí volat do depa, jestli už kamion dorazil nebo shánět dispečera. Všechny informace se sbíhají v systému řízení dopravy neboli TMS (Transport management system). Takovým systémem je i Ringil.

TMS navyšuje výkon logistiky

Ať už jde o jakékoliv druhy logistiky – dopravní, skladová, informační nebo zpětná, TMS přináší zvýšení efektivity, maximální viditelnost a řízení nákladní dopravy z jednoho centra, ale přitom s optimálním rozložením uživatelských práv.

Výhody systémů TMS

Zlepšení nakládky a vykládky pomocí časových slotů

TMS optimálně propojuje dodavatele a zákazníky přes spojovací článek – tím jsou samozřejmě dopravci. V modulu Timesloty každá zúčastněná strana zadá své časové možnosti. Tato časová okna se pak využívají při plánování nakládky, vykládky a trasy. Odpadají chybné nájezdy a zbytečné čekání.

Mobilní aplikace pro řidiče a jejich přínosy

Dopravci jsou výkonnou složkou dodavatelského řetězce. Viditelnost pozice vozidla, a tedy i nákladu v průběhu přepravy je velkým přínosem TMS.

Řidič má u sebe mobilní telefon s aplikací Ringil Courier a přímo z trasy potvrzuje splnění jednotlivých kroků přepravy: jedu na nakládku, nakládka provedena, vykládka ukončena, nahrány dokumenty. Ostatní partneři sledují pohyb nákladu přímo v Ringilu. Všichni mají real-time info 24 hodin denně.

Řidič se v klidu věnuje své práci a neruší ho neustálé telefonáty, v depu se s předstihem připraví na přijetí zásilky, odpadá stres a zmatky.

Zefektivnění plánovacích procesů

Jak TMS snižuje čas potřebný pro plánování

Plánování tras a termínů je v TMS velmi jednoduché. Systém má vždy uložené aktuální informace, tedy např. dostupnost lokalit nebo obsazené timesloty. Plánujete přímo v Ringilu, nemusíte „odbíhat“ k různým tabulkám a zprávám v mailu. Obsazená okna vám jednoduše nenabídne, nestane se vám tedy, že byste naplánovali vykládku 2 kamionů na jednu rampu zároveň.

Pokud máte avíza dodavatelů, že vám připravili zboží na několika místech, poptáte přepravu hromadně a dopravce si sám naplánuje optimální trasu tak, aby co nejefektivněji využil svá vozidla, čas řidičů a vaše firemní peníze.

TMS uřídí všechny druhy logistiky. Pro skladovou, informační a další druhy logistiky samozřejmě existují i specializované systémy.

Intermodální přeprava

Letadlo – loď, vlak – kamion ani další kombinace nejsou v systému řízení přeprav žádný problém. V TMS velmi snadno naplánujete i intermodální přepravu. Překladiště je jen další uzlový bod, ve kterém se eviduje náklad a disponenti pomocí časových oken naplánují manipulaci.

Význam uložené historie přepravy a analýzy dat

Zásadní význam pro zvýšení efektivity mají data a jejich analýza. Systém bez potíží uchová spousty dat, která byste ručně posbírali jen těžko. Máte uložený seznam přeprav včetně všech detailů, ceny přeprav a komunikaci s dopravci, časy nakládky a vykládky a mnoho dalších údajů.

K datům se kdykoliv lehce dostanete, filtrujete je podle různých kritérií a pořídíte si reporty. Snadno se vrátíte k jakékoliv přepravě i několik let zpátky. Reporty si vizualizujete a získáte tak přesvědčivé materiály pro kvalitní diskusi ve firmě i rozhodování o budoucím postupu.

Budoucí role TMS

Budoucnost TMS a vzestup autonomie

Budoucnost je jasná. Logistika, která se řídí sama. Firmy budou v plánování tras a celkově v organizování logistiky čím dál více využívat umělou inteligenci. Aby mohly AI využívat účinně, musí mít dobře digitalizované procesy a být transparentní.

Nadále budou pokračovat procesy:

  1. zvyšování efektivity – díky shromáždění velkého objemu dat systém může předvídat – identifikuje úzká místa, optimalizuje trasy a zefektivňuje operace. V dlouhodobém horizontu sleduje trendy a vzorce. Díky tomu ubude výkyvů v zásobách a výrobě a situace bude stabilnější.
  2. zvyšování přesnosti a spolehlivosti – automatizace snižuje pravděpodobnost lidské chyby v logistických operacích. Autonomní systémy se důsledně řídí předem definovanými algoritmy a pravidly. To minimalizuje riziko chyb.
  3. snižování nákladů:
    • optimalizací tras,
    • minimalizací prostojů a chyb,
    • snížením objemu manuální práce.
  4. neustálé zlepšování díky průběžnému dialogu a podávání zpráv. Systém lze doladit a přizpůsobit konkrétním potřebám.

Pravidelná zpětná vazba a analýza dat umožňují ladění TMS až k dokonalosti.

Optimalizace a řízené plánování dopravy

Zlepšování až k hranicím možného

Optimalizace žene logistiku dál. Je to snaha neustále zlepšovat všechny části procesu a „vychytávat“ chyby, i ty nejméně pravděpodobné. I takové se totiž občas přihodí.

Nutnou podmínkou optimalizace logistiky jsou data. Dlouhodobý sběr relevantních dat z terénu i obchodu, jejich analýza a rozhodování založené na faktech. Report z TMS je snem každého „decision makera“, který směřuje k optimálnímu fungování řetězce.

Klíčové benefity softwarových aplikací pro logistiku

  • Analýza faktorů v průběhu přepravy
    • dopravní podmínky
    • potvrzování uzlových bodů přepravy – nakládka, vykládka, dokumenty,
    • informace o místech nakládky a vykládky,
    • změny – poskytování okamžitých aktualizací zákazníkům

    Díky sledování faktorů po celou dobu přepravy jsou změny viditelné hned a zúčastnění partneři v dodavatelském řetězci se mohou připravit. Vizibilita je na prvním místě a transparentnost všech procesů je vysoká.

    Optimalizuje se též využití zdrojů – spotřeba paliva, náklady na dopravu, a procento zpožděných nebo nedoručených zásilek klesá.

  • Jednoduchá správa poptávek

    Systém ukládá veškerou komunikaci, od zaslání poptávky až po nahrání dokumentů k nákladu. Ringil vám zobrazí i to, jestli si dopravce určitou zprávu přečetl. Zájemci vyřazení z tendru dostanou vyrozumění automaticky, vy s tím neztrácíte čas. Celou historii máte uloženou k pozdějšímu použití.

  • Reporting ze všech posbíraných dat

    Využijete výhody dat pod jednom střechou. Ringil je pro všechny v řetězci jediný zdroj pravdy 24/7. Průběžná data si zobrazíte kdykoliv. Reporty vytvoříte podle svých potřeb – standardní, nebo reporting na míru. Máte se o co opřít. Ušetříte čas – systém ukládá data automaticky, nemusíte nic přepisovat do tabulek.

  • Notifikační centrum

    Každý disponent hned po přihlášení do systému vidí nejnovější události. Stanoví si priority, do detailu akcí se proklikne hned. Všichni mají dokonalý přehled 24/7.

  • Poptávání přeprav podle kritérií zákazníka

    Využitím historických dat a prediktivní analýzy zvyšují logistické systémy přesnost výběru optimálního dopravce pro danou trasu či náklad. Propojením na „tržiště dopravců”, kde si může zákazník vybrat mezi stovkami poskytovatelů dopravních služeb, získá vždy nejrychlejší přepravu za nejlepší cenu.

Softwarové aplikace a jejich vliv na logistiku

Nástroje pro řešení dopravní logistiky

Nástroje pro řešení dopravní logistiky výrazně zvyšují efektivitu a rychlost zpracování a usnadňují řízení dopravy. Výrobci softwaru dnes poskytují široké portfolio funkcí logistických systémů:

  • optimalizace a plánování trasy – včetně zahrnutí takových parametrů jako hustota dopravy, počasí a specifika vozidla,
  • systémy řízení skladů – nástroje WMS automatizují procesy od sledování zásob až po plnění objednávek,
  • telematika – neboli „digitální oči“ je software, který manažerům nabízí přehled o stavu vozidel, chování řidičů a celkové výkonnosti vozového parku,
  • inovace v oblasti internetu věcí – zboží na trase má senzory a čipy a vysílá data do systému.

Některé funkce jsou dnes již nepostradatelné, jiné teprve získávají své uživatele. Celkově se ale dá říct, že digitalizace postupuje rychle vpřed a malé a střední firmy v Česku v ní zaostávají.

Vyberte si z možností

Logistické systémy dnes mají stovky funkcí. Všechny směřují k optimalizaci pohybu zboží, omezení chyb a úspoře lidské práce. Logistický systém Ringil je modulární, to znamená, že každý zákazník si vybere (a platí) jen ty funkce, které potřebuje. Na základní TMS si tak lehce napojí:

  • Avizace – zaručí včasnou informaci o dostupnosti zboží.
  • Timesloty neboli Řízení časových oken umožní přehledné rezervace v on-line kalendáři vám i dopravcům.
  • Yard Management neboli Řízení provozu na rampách zajistí efektivní využití kapacit skladu, ramp i dopravců.

Případové studie a aplikace v praxi

On-line sledování vozidel a jeho přínosy

Díky mobilní aplikaci Ringil Courier existuje i kvalitní propojení s řidiči. Potvrzují jednotlivé kroky přeprav přímo z místa nakládky, vykládky či jiné manipulace. Dispečer vše pohodlně sleduje ze svého uživatelského rozhraní. Nevznikají zbytečné a matoucí prodlevy mezi provedením akce a jejím zadáním do systému. Dokumenty přikládají uživatelé přímo k přepravám. Sdílení je snadné a lehce dohledáte vše potřebné.

Úspěšná implementace – Notino

Ringil má v roce 2023 velmi úspěšné implementace s přesvědčivými výsledky.

https://ringil.com/case-study-digitalizace-inbound-logistiky-notino

Jak vybrat správný TMS

Definování cílů digitalizace

Sejděte se s týmem a stanovte cíle digitalizace – co konkrétně potřebujete zlepšit. Zamyslete se nad tím, jaká data o logistice máte teď v ruce – abyste byli schopni posoudit přínos softwaru. Zvažte, jestli potřebujete napojení na další systémy (typicky ERP systém – Ringil umíme napojit).

  • Kolik času týdně má ušetřit na plánování dispečer pro Německo?
  • O kolik procent nákladů chcete snížit náklady na přepravy?
  • Jaká kritéria chcete přednostně sledovat (a reportovat)?

Pojmenujte, co vás nejvíc pálí, a stanovte si priority.

Výběr a testování systému

Prozkoumejte možnosti na trhu a poptejte zkušební verze. Nepřehánějte to s množstvím, stačí 2 – 3. Můžete si napsat i o testovací verzi Ringil. Vypracujte testovací scénář, tedy jak konkrétně systém budete používat.

Vysvětlete lidem, jak se změní jejich práce. Ujistěte je, že mají vaši podporu a začátek zvládnete společně. Trpělivě odpovídejte na jejich otázky, vyplatí se to.

Zapojení motivovaných členů týmu a měření efektivity

Vytipujte motivované členy týmu a zapojte je do testování. Pro měření účinnosti systému je důležité znát stav PŘED jeho zavedením – jak dlouho trvá poptat přepravu, najít v tabulkách kontakt atd. Zapisujte a sledujte změny.

Konkrétní čísla najdete např. v naší aktuální case study: Digitalizace Inbound logistiky v Notino. Argumenty máme přehledně sepsané i na našem webu. Testujte.

Vyhodnocení testovací fáze a výběr systému

Vyhodnoťte testování. Jednak z pohledu čísel – konkrétní časové i finanční úspory, jednak optikou lidí v týmu. Logistický software často výrazně sníží jejich hladinu stresu, řeší méně průšvihů a pracují v klidu.

Vyberte jeden systém, jeho konkrétní formu a stanovte časový rámec. Detailně seznamte členy týmu s tím, co bude dál.

Komunikace s dopravci a obchodními partnery

Pošlete přehledně sepsané informace o nasazení logistického software dopravcům a obchodním partnerům. Zdůrazněte přínosy – úspora času, transparentní procesy, snížení stresu.

Pilotní spuštění pro vybrané dopravce a dodavatele

Užijte si, jak krásně funguje logistika s digitální pomocí. Ostatní se pak rádi přidají! Máte ještě minutu? Koukněte se, jak funguje logistický systém Ringil.

Závěr – evoluce logistiky nekončí

Efektivní logistika závisí na pečlivém plánování, a proto jsou systémy řízení dopravy (TMS) nepostradatelné. TMS slouží jako centrální mozek, který poskytuje data v reálném čase pro bezproblémovou koordinaci v dodavatelském řetězci. Ať už se jedná o dopravu, skladování nebo informační logistiku, TMS zvyšuje efektivitu, viditelnost a kontrolu.

7 klíčových výhod systému řízení přeprav:

  1. Jednoduché sladění časových intervalů pro lepší nakládku/vykládku.
  2. Mobilní aplikace pro řidiče zajišťují aktualizace v reálném čase.
  3. TMS zefektivňuje plánování, čímž snižuje časovou náročnost a počet chyb.
  4. Intermodální přeprava a analýza dat jsou řízeny bez námahy.
  5. Nastupující autonomní logistika bude řízená umělou inteligencí.
  6. Zásadní je neustálé zlepšování prostřednictvím analýzy dat.
  7. Výběr a nasazení TMS nejsou tak složité, jak by se mohlo zdát.

Vsaďte i vy na digitalizaci a řiďte logistiku s Ringilem. Kontaktujte nás a my vám rádi vybereme řešení na míru vašim potřebám.

Frequently Asked Questions

Do I have to get all the modules?

What languages does Ringil work in?

How does Ringil cover the logistics process?

Is there any chat in the system for quick communication?

How long does it take to implement?

87 %

So many customers have told us, "Ringil helps me a lot in my daily work."

They now need 20% of their previous capacity to service the logistics process.

Run Your Logistics Operations Fully Online

Routine to the software

AUTOMATED AND EFFECTIVE

Most actions can be done with a single click - whether it's sending an inquiry to dozens of carriers, urging missing information or making changes to the route or content of a shipment. Leave the often repetitive routine tasks to automation.

Smart

REPORTS & DATA ANALYSIS

Ringil simply connects to your ERP systems and gives access to all your employees and partners - carriers and suppliers. You get a single platform for user communication and data management.

Networked

INTEGRATED AND CONNECTED

Track your KPIs online with basic reporting or get a specific view tailored to your exact needs. You get high-quality and precisely targeted reporting.

Game changer

TRULY DIGITAL

You rely on a strong digital partner. Ringil will fully replace the existing system pencil-paper-excel spreadsheet. It records clearly whatever you need, both on your side and on the partners. Changes are visible immediately.

Worry-free infrastructure

OPERATION IN THE CLOUD

You're not dealing with technology. We run Ringil on Google's cloud infrastructure. That makes it reliable and available anytime. And you don't have to install anything.

Logistics S to XL

MODULAR AND CUSTOMIZABLE

A different size fits everyone. That's why the Ringil platform is modular and you can choose from modules. You use only what you need. The system is as simple and clear as possible. Important dials or fields we can can be adapted to your needs.